Ημέρα των σπάνιων παθήσεων – rare disease day

Είναι αρκετές οι σπάνιες παθήσεις που προκαλούν σημαντική αλλοίωση στην όραση. Ο κατάλογος με τις σπάνιες παθήσεις είναι αρκετά μεγάλος ωστόσο συχνότερες είναι παθήσεις όπως ο κερατόκωνος, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οπτική νευροπάθεια Leber, το σύνδρομο Usher, η νόσος Stargardt και η μικροφθαλμία.

Κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα ο κερατόκωνος, αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με τη χρήση εξατομικευμένων φακών επαφής. Από την άλλη, οι παθήσεις που προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στον αμφιβληστροειδή και στους φωτοϋποδοχείς αντιμετωπίζονται δυσκολότερα.

Αρκετές φορές η έγκαιρη διάγνωσή τους, που επιτυγχάνεται από τον συχνό έλεγχο της όρασής μας, μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι καίριας σημασίας. Η έρευνα για την προέλευση και την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών δεν σταματά ποτέ.

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα και επαγγελματίες στο χώρο της όρασης που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό επαφής ή την κατάλληλη θεραπεία ή βοηθήματα για την κάθε περίπτωση.

Ενημερωθείτε από τους ειδικούς.