Δημογραφικές μελέτες στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε λίγα χρόνια τα ηλικιωμένα άτομα θα αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η επιβράδυνση της φυσιολογικής γήρανσης έχει επιτευχθεί λόγω σημαντικών βελτιώσεων στον τομέα της υγιεινής, της διατροφής και της ιατρικής περίθαλψης. Παρόλο τις παραπάνω εξελίξεις, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, της απώλειας της ικανότητας να εστιάζουμε κοντινά αντικείμενα (γνωστή ως "προσαρμογή"), συνεχίζει να γίνεται αισθητή πολύ νωρίς, στις ηλικίες των 40-45 ετών στους "φυσιολογικούς" οφθαλμούς.

Αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος προσδοκώμενης διάρκειας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα, τότε είναι προφανές ότι η απώλεια του φυσιολογικού μηχανισμού που οδηγεί στην πρεσβυωπία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την "αλυσίδα εξέλιξης".

Η εξέλιξη της πρεσβυωπίας περνά σχεδόν απαρατήρητη έως ότου μειωθεί σημαντικά το εύρος προσαρμογής, περίπου στην ηλικία 40-45 ετών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται με δυσκολία εργασίες που απαιτούν ευκρινή κοντινή όραση, π.χ η ανάγνωση, το κέντημα. Το εύρος προσαρμογής μηδενίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες (50-55 έτη) ακόμη και για αυτό χρειαζόμαστε διόρθωση και για δραστηριότητες που απαιτούν όχι μόνο κοντινή αλλά και "ενδιάμεση" όραση (π.χ. χρήση υπολογιστή). Η «εμφάνιση» της πρεσβυωπίας συνήθως παρατείνεται στους μυωπικούς οφθαλμούς. Αντιθέτως οι υπερμέτρωπες αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα της ηλικίας νωρίτερα και από τη συμπλήρωση των 40 ετών.

Η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται σήμερα με τη χρήση γυαλιών για κοντινή χρήση αλλά στις περιπτώσεις που ο πρεσβύωπας παρουσιάζει και μυωπία / υπερμετρωπία τότε υπάρχουν αρκετές εξατομικευμένες επιλογές, όπως γυαλιά βαθμωτής διαθλαστικής ισχύος (γνωστά ως πολυεστιακά) και πολυεστιακοί φακοί επαφής!