Σε πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Συγκριτικών Δοκιμών του Γαλλικού Εθνικού Ιστιντούτο Κατανάλωσης, πραγματοποιήθηκε σύγκριση και βαθμολόγηση 8* διαλυμάτων φροντίδας φακών επαφής «πολλαπλών χρήσεων». Για την αξιολόγηση της αντιμικροβιακής αποτελεσματικότητας των διαλυμάτων, ελέγχθηκαν φακοί επαφής μετά απο την έκθεσή τους σε 3 πηγές βακτηρίων (ψευδομονάδα aerginosa, σταφυλόκοκκος, serratia marcescens) και ένα μύκητα (fusarium solani). Για τη μέτρηση της τοξικότητας προς τα κύτταρα του κερατοειδούς, οι κερατοειδείς εκτέθηκαν στα διαλύματα με άμεση και έμμεση επαφή. Στην τελική βαθμολογία κάθε διαλύματος, αξιολογήθηκαν ακόμα: η ποιότητα των πληροφοριών στην ετικέτα, η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης, ο αναγραφόμενος χρόνος δράσης τους.

menicare soft

Σημαντικό αποτέλεσμα, ήταν οτι τα υγρά που συγκέντρώνουν υψηλή βαθμολογία ώς προς την αντιμικροβιακή τους δράση, εμφανίζουν ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα αλλοίωσης των κυττάρων του κερατοειδούς, ενώ αντίθετα, τα διαλύματα με περιορισμένη κυτταροτοξικότητα, εμφανίζουν ανεπαρκή αντιμικροβιακή δράση. Το  MeniCare™ soft της Menicon ήταν το μοναδικό απο τα 8 διαλύματα ελέγχου, που βαθμολογήθηκε θετικά σε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης, συγκεντρώνοντας 12/20, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια και τη δραστικότητα της σύνθεσής του (Comfortec C™).

Τα προϊόντα φροντίδας «πολλαπλών χρήσεων» μπορεί να είναι χρηστικά για την αποθήκευση, τον καθαρισμό και την έκπλυση των φακών επαφής, θα πρέπει εν τούτοις να πληρούν επαρκώς ΟΛΑ τα κριτήρια για την ασφαλή και χωρίς επιπλοκές χρήση τους. Πρωτίστως, να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα βακτήρια ενώ παράλληλα να διατηρούν χαμηλά επίπεδα τοξικότητας προς τα κερατοειδικά κύτταρα. Ένα απο τα συμπεράσματα της μελέτης, ήταν η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των κριτηρίων καταλληλότητας των ιατρικών προϊόντων απο τους φορείς της Υγείας πρωτού διαθετούν στην αγορά.

*Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τα διαλύματα: MENICON Menicare Soft - BAUSH & LOMB Biotrue -  AVIZOR Everclean (Oxydant)- PRECILENS Bio Confort - HORUS PHARMA Regard - ABBOTT (AMO) Complete Revitalens -  ALCON Opti-Free Puremoist - OPHTALMIC Jazz Aqua Sensitive

Δημοσίευση: 60 Millions de Consommateurs (n°489), ΓαλλίαΙανουάριος 2014 

 

Το διάλυμα MeniCare™ soft, αποτελεί πρωτοποριακό διάλυμα πολλαπλών χρήσεων κατάλληλο για την απολύμανση, την αφαίρεση πρωτεϊνών, την έκπλυση και την αποθήκευση των φακών νέας γενιάς SiHy, και όλων των συμβατικών μαλακών φακών επαφής με τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί κλινικά εξαιρετική συμβατότητα. 
Η δράση της καινοτόμου σύνθεσης Comfortec C™ του  MeniCare™ soft παρέχει τον ιδανικά ισσοροπημένο συνδυασμό τεσσάρων συμπληρωματικών παραγόντων (glycolic acid, AMPD, Glycine, Propylene Glycol) που απολυμαίνουν, αποτρέπουν τη στίξη του κερατοειδούς και προστατεύουν τις επιφάνειες των φακών επαφής απομακρύνοντας τις πρωτεϊνικές και λιπιδικές εναποθέσεις. Το MeniCare™ soft είναι αυτόνομο απολυμαντικό προϊόν χωρίς τοξικά συντηρητικά, που παρέχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ακόμα και ενάντια σε παθογόνους παράγοντες όπως η ακανθαμοιβάδα, διασφαλίζοντας οφθαλμική ακεραιότητα και άνετη χρήση.