Θυμάμαι ότι σε μια ημερίδα φακών επαφής στην Αγγλία μας πρότειναν να μην ρωτάμε τους χρήστες αν κοιμούνται με τους φακούς επαφής τους, αλλά πόσο συχνά κοιμούνται με αυτούς ! Επειδή καθημερινά συζητάμε σχετικά με τη "συμμόρφωση" των χρηστών, τι πραγματικά περιμένουμε από έναν τυπικό χρήστη φακών επαφής;

Η συμμόρφωση στην χρήση των φακών επαφής μπορεί να οριστεί γενικά ως ο σωστός χειρισμός, καθαρισμός, και η τήρηση των οδηγιών αντικατάστασης (π.χ., η αντικατάσταση στον προτεινόμενο χρόνο). Ενώ οι οδηγίες αρχικά φαίνονται να είναι σχετικά απλές, στην πραγματικότητα "απαιτείται" από τους χρήστες να γνωρίζουν έναν μακρύ κατάλογο κανόνων υγιεινής, με αποτέλεσμα για τον ένα ή τον άλλο λόγο έως και το 90% των ασθενών να μην "συμμορφώνονται" με τη σωστή χρήση των φακων επαφής. Μερικές από τις πιο συχνές "παραβιάσεις" των κανόνων περιλαμβάνουν τη χρήση των φακών κατά τη διάρκεια του ύπνου, τη μη σωστή αντικατάσταση των φακών στους προτεινούμενους χρόνους, το ανεπαρκές τρίψιμο των φακών κατά την πλύση τους, την παράλειψη πλυσίματος των χεριών πριν την τοποθέτηση ή αφαίρεσή τους, την έκθεση σε υγρό που δεν είναι αποστειρωμένο - ακόμα και στο νερό -  και τη μη ανανέωση του υγρού καθαρισμού κατά την αποθήκευσή τους. 

   

Οι περισσότεροι χρήστες, περίπου το 85%, πιστεύουν ότι τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όταν στην πραγματικότητα δεν το κάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πρώτο βήμα για την ανάσχεση αυτής της συμπεριφοράς αποτελεί η εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τη σωστή χρήση των φακών επαφής. Βέβαια, είναι γνωστό ότι ακόμα και καλά ενημερωμένοι ασθενείς συχνά αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν, και σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε ο εφαρμοστής ακόμα και να προσαρμόσει τη χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την μη σωστή τήρηση των οδηγιών συμμόρφωσης.

Yπάρχουν φακοί επαφής από κατάλληλα υλικά που ο εφαρμοστής μπορεί να προτείνει, μετά από ενδελεγχή έλεγχο, για παρατεταμένη χρήση (όπως ο premiO και ο Miru 1 month που έχουν πάρει άδεια από το FDA για 7 μέρες συνεχή χρήση και στον ύπνο). Προτιμότερο είναι όμως ο χρήστης να στραφεί στους φακούς επαφής μιας χρήσης (ημερήσιους), όπως ο Miru 1 day με την καινοτόμο συσκευασία του ενός χιλιοστού (flat-pack), που μετά το άνοιγμά της ο φακός βρίσκεται πάντα στην σωστή πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο δεν έρχεται σε επαφή το δάχτυλό με την εσωτερική πλευρά του φακού κατά την τοποθέτηση, εξασφαλίζοντας μέγιστη υγιεινή, άνεση κ ενυδάτωση καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Είναι επίσης προφανές ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με φακούς μιας χρήσης είναι πολύ μικρότερος επειδή αντικαθιστώνται καθημερινά.