Οι φακοί επαφής εκτός απο μέσο διόρθωσης των διαθλαστικών ατελειών του οφθαλμού αποτελούν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο πρόσθετης θεραπείας για μεγάλο εύρος οφθαλμικών διαταραχών. Καθώς λειτουργούν ως προστατευτικοί επίδεσμοι (bandage), οι «θεραπευτικοί φακοί επαφής» αποτελούν συνήθως φακούς από υλικά με υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο (όπως ο Miru 1 month και ο premiO) και χρησιμοποιούνται για ημερήσια ή παρατεταμένη χρήση.

Οι φακοί επαφής για θεραπευτική χρήση συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του κερατοειδούς, επιταχύνοντας την επούλωση πληγών του επιθηλίου και του στρώματός του, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα των ασθενών και ανακουφίζουν απο οφθαλμικούς πόνους. Χρησιμοποιούνται συχνά, για την ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων, την ενυδάτωση του κερατοειδούς καθώς και για τη στήριξη και τη μηχανική προστασία του απο ξένα σώματα είτε απο την τριβή των βλεφάρων.

Η χρήση τους συστήνεται σε πλήθος οφθαλμικών επιπλοκών όπως: εντρόπιο, τριχίαση, πτώση βλεφάρων, φυσσαλιδώδη κερατοπάθεια, εκδορά, έλκος, οίδημα κερατοειδούς, κερατο-επιπεφυκίτιδα. Μετά απο επεμβάσεις κερατοειδούς και ιδιαίτερα διαθλαστικής χειρουργικής, η χρήση θεραπευτικών φακών επαφής είναι καθοριστικής σημασίας καθώς επιταχύνει την επούλωση του επιθηλίου του κερατοειδούς.

Μετά απο επεμβάσεις κερατοειδούς και  ιδιαίτερα της διαθλαστικής χειρουργικής, η χρήση θεραπευτικών φακών επαφής είναι καθοριστικής σημασίας καθώς επιταχύνει την επούλωση του επιθηλίου του κερατοειδούς. Ιδανικοί φακοί είναι οι PremiO και οι Μiru της Menicon (και ήδη χρησιμοποιούνται από πολλά διαθλαστικά κέντρα στη χώρα μας) που έχουν άδεια απο το FDA για 6 νύχτες συνεχούς χρήσης.

Το contact-lenses.gr και οι συνργάτες του διαθέτει ευρύ φάσμα φακών ειδικών προδιαγραφών και παρέχει τη δυνατότητα παραγγελίας και εφαρμογής θεραπευτικών φακών επαφής, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χρήστη.