Είναι γνωστό ότι οι παιδικοί καταρράκτες που εμφανίζονται λόγω μη φυσιολογικής ανάπτυξης του κρυσταλλοειδή φακού κατά την εμβρυϊκή περίοδο, και συνήθως οφείλονται σε γενετικές ή μεταβολικές διαταραχές, πρέπει να αφαιρούνται το συντομότερο, συνήθως μέσα στους πρώτους 2 μήνες της ζωής.
Αν και σήμερα είναι εφικτό μετά την επέμβαση να τοποθετηθεί ένας ενδοφακός για την αποκατάσταση της διοπτρικής ιχύος του ματιού, αυτό προτιμάται σε μεγαλύτερα παιδιά. Σε βρέφη πρώτη επιλογή αποτελεί η τοποθέτηση ενός φακού επαφής, που είναι κατανοητό ότι χρειάζεται: 
(1) να έχει μεγάλη ισχύ λόγω του μικρού μεγέθους / αξονικού μήκους του βρεφικού οφθαλμού.
(2) να αντικαθίσταται σε σύντομα χρονικά διαστήματα με φακούς μικρότερης ισχύος λόγω του γρήγορου ρυθμού αύξησης του αξονικού μήκους βρεφικού οφθαλμού
(3) να είναι κατασκευασμένος από υλικά που εξασφαλίζουν υψηλή διαπερατότητα, άνεση και εύκολο χειρισμό για την τοποθέτηση και αφαίρεσή του, κάτι που γίνεται συνήθως από τους γονείς.
Αν και για αυτές τις περιπτώσεις η πλειοψηφία των παιδο-οφθαλμιάτρων σε αρκετές χώρες προτείνουν σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς (RGP), λόγω της υψηλής διαπερατότητας σε οξυγόνο που εξασφαλίζουν καινοτόμα υλικά (π.χ. Menicon Z), οι μαλακοί φακοί επαφής συνεχίζουν να αποτελούν το φακό εκλογής στη χώρα μας.          
 
Η contact-lenses.gr εδώ και λίγο διάστημα διαθέτει τους φακούς Freshcare aphakic της Menicon που έχουν αποκλειστικά σχεδιαστεί για τη βρεφική αφακία με δυνατότητα κατασκευής από το υλικό Contaflex 75 (75% περιεκτικότητα σε νερό και Dk43)  και παραμέτρους που αντιστοιχουν στους βαθμούς και καμπυλότητες/διάμετρο του  μέσου κερατοειδή στους πρώτους μήνες της ζώης (δειτε το σετ των 14 φακών που περιέχονται στην κασετίνα).
Στους πρώτους μήνες της βρεφικής αφακίας, λόγω της συνεχόμενης μεταβολής των παραμέτρων του οφθαλμού (καμπυλότητα / διάμετρο κερατοειδή, αξονικό μήκος / ισχύ), είναι απαραίτητο οι φακοί επαφής να αντικαθίστανται συχνά από άλλους με τις σωστές παραμέτρους.
Όπως συμβαίνει με όλους τους μαλακούς φακούς, συστήνεται η "καθημερινή χρήση” (αφαίρεση του φακού κατά τον ύπνο), αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό και αφού έχει γίνει ο απαραίτητος κλινικός έλεγχος από τον εφαρμοστή, είναι γενικά αποδεκτό οι φακοί να χρησιμοποιούνται παρατεταμένα για μία εβδομάδα και μετά να υπάρχει διακοπή στη χρήση τους για μια ημέρα για την απολύμανση τους. 
 
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φακούς Freshcare aphakic της Menicon και τη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών κασετίνων.