Αν είστε χρήστης φακών επαφής και η συνταγή για γυαλιά οράσεως περιλαμβάνει μυωπία/υπερμετρωπία και αστιγματισμό, ίσως είναι απαραίτητο ο αστιγματισμός να ενσωματωθεί στους φακούς επαφής σας.

Οι αστιγματικοί (ή τορικοί) φακοί επαφής, διορθώνουν τον αστιγματισμό αλλά και τη μυωπία ή υπερμετρωπία ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με ένα «σφαιρικό» φακό για μυωπία ή υπερμετρωπία που διαθέτει την ίδια ισχύ σε όλα τα σημεία του, ο φακός επαφής που διορθώνει τον αστιγματισμό έχει διαφορετική ισχύ σε δεδομένους άξονες, ώστε να διορθώνει την αστιγματική πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς. Για το λόγο αυτό, οι φακοί επαφής με αστιγματική διόρθωση, διαθέτουν σχεδιασμούς σταθεροποίησης ενώ απαιτούν έλεγχο εφαρμογής από τον οπτικό - οπτομέτρη σας και πιθανότατα απαιτούν «δοκιμή» με έναν διαγνωστικό φακό πριν την τελική παραγγελία. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να ενημερώσετε για την περίπτωση, ώστε ο εφαρμοστής σας να προετοιμαστεί κατάλληλα για το ραντεβού ελέγχου. 

Αν και παλιότερα οι αστιγματικοί φακοί είχαν σημαντικά υψηλότερο κόστος, με περιορισμένες επιλογές υλικών, σχεδιασμών και παραμέτρων, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει ιδιαίτερα προσιτοί και είναι πλέον διαθέσιμοι με καινοτόμους σχεδιασμούς και συστήματα σταθεροποίησης, όπως συμβαίνει με τον φακό της Menicon Μίru 1 for astigmatism. Ο καινοτόμος σχεδιασμός του προσφέρει λεπτότερα άκρα, ενώ η ασύμμετρη επιφάνειά του, που ταιριάζει με την ανατομία των βλεφάρων (το πάνω βλέφαρο καλύπτει περισσότερο κερατοειδή απο το κάτω) αποτρέπει την περιστροφή του άξονα, παρέχει εξαιρετική επικέντρωση, φυσική σταθεροποίηση, ευκολία στο χειρισμό και άνεση που διαρκεί. 

Ο οπτικός-οπτομέτρης σας αφού ελέγξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και λάβει τις απαραίτητες μετρήσεις, θα σας καθοδηγήσει ως προς τον καταλληλότερο αστιγματικό φακό επαφής, πιθανότατα μαλακό εφόσον ανήκετε στην ομάδα χαμηλού ή μέτριου αστιγματισμού. Για εξειδικευμένες περιπτώσεις, υψηλού αστιγματισμού, είτε παραμέτρων εκτός του συνηθισμένου εύρους υπάρχουν μαλακοί φακοί επαφής εξατομικευμένης κατασκευής, αλλά και ημίσκληροι (αεροδιαπερατοί) φακοί επαφής που παρέχουν σταθερότητα και ασύγκριτη ποιότητα όρασης για χρήστες με υψηλό αστιγματισμό και ιδιαίτερα για ανώμαλο κερατοειδή.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 35% των υποψήφιων χρηστών φακών επαφής έχει ≥ από 0,75D αστιγματισμό, ενώ το 65% των χρηστών που εγκατέλειψαν τους φακούς επαφής είχαν ≥ από 0,75D αστιγματισμό, στο ένα μάτι τουλάχιστον, που δεν διορθώθηκε.  Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στην όραση των  μυώπων (από -0.50D έως -6.00D) με χαμηλό αστιγματισμό που διορθώθηκαν με αστιγματικούς σε σύγκριση με σφαιρικούς φακούς επαφής.

Η διόρθωση του αστιγματισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα της όρασή σας. Ενημερώστε τον εφαρμοστή σας ώστε να αξιολογήσει αν η χρήση αστιγματικών φακών επαφής ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.